Felkészülés a vizsgálatokra

Hogyan tud bejelentkezni hozzánk?

Az orvosa által szükségesnek tartott vagy az Önt érdeklő szűrővizsgálatot beutaló nélkül, térítés ellenében veheti igénybe.

A nyitvatartási idő alatt bármikor érkezhet hozzánk, a recepción érdeklődhet a vizsgálatokról, és időpontra is be tud jelentkezni. Akár – lehetőség szerint – még aznapra is elképzelhető, hogy kap időpontot.  Javasoljuk, hogy itt weboldalunkon az Időpontfoglalás menüpontban, vagy telefonon (06 70/ 388 08 66) kérjen időpontot recepciós kollégánktól, így a várakozási időt nagymértékben lecsökkentheti, illetve elkerülheti annak esélyét, hogy a vizsgálatot aznap nem tudjuk elvégezni. Ha az Önnek egyszerűbb, írjon nekünk az ujlakmedical@ujlakmedical.hu e-mail címre!

Milyen dokumentumokat hozzon magával?

Sem beutaló, sem TB-kártya nem szükséges. Sőt, személyazonosító dokumentum nélkül is elvégezzük a vizsgálatokat, Ön akár anonim módon is bejelentkezhet hozzánk. Felhívjuk figyelmét, hogy ebben az esetben viszont a leletet semmilyen egészségügyi intézményben nem fogadják el.

A vizsgálatok elvégzéséhez azonban javasoljuk, hogy személyazonosításra alkalmas dokumentumot hozzon magával (személyigazolvány, útlevél), hogy leleteinek biztonságos azonosítása megtörténhessen. Ezen felül, kérjük, hozza magával lakcímkártyáját, illetve TAJ-kártyáját, melynek segítségével az elkészült leletek gyorsan visszakereshetők!

Mire figyeljen laborvizsgálat előtt?

Táplálkozás: A laborvizsgálat éhgyomorra történik. A javaslat az, hogy a vizsgálat előtt 10-12 órával már ne fogyasszon táplálékot, illetve az utolsó étkezésnél is már kerülje a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket. Folyadékot ugyan lehet fogyasztani, de ez többnyire víz legyen, cukrot, zsírnemű anyagokat (mint pl. a tej) ne tartalmazzon.

Az élvezeti cikkek fogyasztásával is érdemes körültekintőnek lenni, hiszen azok bizonyos szervek (pl. máj, gyomor, vese) működését nagyban befolyásolják, tehát ezen szervek vizsgálata előtt kávé, tea fogyasztása tilos! Talán nem kell külön ecsetelni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás is káros hatással van, egyéb kártékony hatásuk mellett eltérést eredményezhetnek a vizsgálati eredményben.

Kevesen tudják, de az sem segíti a helyes diagnózis felállítását, ha a vizsgálat előtt napokkal már nem eszünk, hiszen a tartós éhezés szintén számos paraméter változását okozhatja. Némely esetben pedig előfordulhat, hogy nem is szükséges éhgyomorral érkezni a vérvételre, így azt javasoljuk, hogy mintavétel előtt kérjen tanácsot szakemberünktől!

 

Fizikai megterhelés: A táplálkozás mellett a fizikai megterheléssel is módosulhat a vizsgálati eredmény, ezért lehetőleg kerülje a szélsőséges aktivitást laborvizsgálat előtt!

Gyógyszerfogyasztás: Bizonyára nem meglepő, hogy a legtöbb gyógyszer is hatással van a vizsgálati eredményre, hiszen az anyagcserét, szerveink működését megváltoztatják, sőt bomlástermékeik az analitikai reakciókat is zavarhatják, ezért csak a mintavétel után javasoljuk a bevételüket, természetesen amennyiben a páciens állapota ezt lehetővé teszi. Érdemes azonban erről is egyeztetni szakemberrel, hiszen nem minden gyógyszerre vonatkozik mindez.

Rosszullét: Vérvizsgálat esetén előfordulhat rosszullét. Ha Ön erre hajlamos, feltétlen jelezze ezt mintavétel előtt, hiszen ez esetben fekvő helyzetben vesszük le Öntől a vért.

Mire érdemes figyelni ultrahangos vizsgálat előtt?

Ultrahangos vizsgálatok esetében praktikus az öltözékre odafigyelni, és olyan ruházatot viselni, amely a vizsgálandó terület könnyű szabaddá tételét teszi lehetővé.

Ha hasi ultrahangra készül, 6 órával a vizsgálat előtt már nem fogyaszthat szilárd ételt, folyadékként pedig csak szénsavmentes ásványvizet ihat. Ahhoz viszont, hogy a vizsgálat eredményes legyen, 2 órával a vizsgálat előtt 4-5 dl folyadékot igyon meg (ez a vizsgálat feltétele), hiszen a még jobb láthatóság érdekében a hasi ultrahang során telt húgyhólyag szükséges.

Legyen szó bármilyen vizsgálatról, beutaló orvosától és szakembereinktől is kérhet tanácsot. Kérdezzen bátran, készséggel állunk rendelkezésére személyesen és más kommunikációs csatornáinkon keresztül egyaránt!

Ultrahang vizsgálatok

Telefon

06 (70) 388 08 66

Cím

Budapest
Uszoda u. 1.
1173

Email

ujlakmedical@ujlakmedical.hu

Nyitva tartás

Hétfő 8:00-16:00  foglalás 8:00-20:00
Kedd 8:00-16:00 foglalás 8:00-20:00
Szerda 8:00-18:00 fog. 8:00-20:00
Csütörtök 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00
Péntek 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00

Szombat: ideiglenesen zárva
Vasárnap: Zárva