Hasi és kismedence ultrahang

Mit kell tudni a hasi ultrahang vizsgálatról?

A hasi ultrahang segítségével a has- és kismedence az alább felsorolt szerveiről kaphatunk pontos információkat, melyeknek főként a belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálások során van jelentősége. Segítségével számos rendellenesség mutatható ki, köztük daganatok, hasüregi ciszták, epe- és vesekövesség, valamint bizonyos  gyulladásos betegségek, fejlődési rendellenességek – variációk. De a hasi ultrahang segítségével kimutatható a hasfali sérv is, illetve ha kóros mennyiségű hasi folyadékkal állunk szemben.

A hasi ultrahang vizsgálatnak nincsenek káros mellékhatásai, de még csak nagyobb kellemetlenséggel sem jár, biztonsággal végezhető, akár több alkalommal is megismételhető, ha szükséges.

A hasi ultrahang területei

  • Máj-, epehólyag  és epeutak ultrahang vizsgálata
  • Lép ultrahang vizsgálat
  • Vesék ultrahang vizsgálata
  • Hasnyálmirigy ultrahang vizsgálata
  • Húgyhólyag- és környezetének ultrahang vizsgálata
  • Prosztata ultrahang vizsgálat
  • Méh- és petefészkek ultrahang vizsgálata

Mikor javasoljuk a hasi ultrahangot?

Értelemszerűen hasi panaszoknál érdemes hasi ultrahangvizsgálatot kérni, hiszen segítségével az elváltozások nagy része tetten érhető. Magas vérnyomás, vérszegénység, vírusinfekció esetén, illetve góckutatás céljából érdemes hasi ultrahang vizsgálatot kérni. Kóros laboreredmények okának kimutatására is javasoljuk a hasi ultrahangot.

Mi történik a hasi ultrahang során?

A hasi ultrahang vizsgálat vizsgálóágyon, hanyatt fekve vagy (vese ultrahang esetén) oldalfekvésben történik. Az ultrahanghullámok jobb terjedése érdekében zselés anyaggal kenik be a páciens hasát; a szabaddá tett hasi felületen ún. vizsgálófej segítségével történik a vizsgálat. A belső szervek képe egy monitoron jelenik meg, melyről a vizsgálat során képi dokumentáció történik. Lehetőség van arra, hogy e-mailben, pedrivon mindezt kézhez kapja. Pozitív vizsgálati eredmény esetén az írásos eredmény mellé képi dokumentációt csatolunk.

Mire figyeljen hasi ultrahang vizsgálat esetén?

Ha hasi ultrahangra készül, 6 órával a vizsgálat előtt már nem fogyaszthat szilárd ételt, folyadékként pedig csak szénsavmentes ásványvizet ihat. Ahhoz viszont, hogy a vizsgálat eredményes legyen, 2 órával a vizsgálat előtt 4-5 dl folyadékot igyon meg (ez a vizsgálat feltétele), hiszen a még jobb láthatóság érdekében a hasi ultrahang során telt húgyhólyag szükséges.

Telefon

06 (70) 388 08 66

Cím

Budapest
Uszoda u. 1.
1173

Email

ujlakmedical@ujlakmedical.hu

Nyitva tartás

Hétfő 8:00-16:00  foglalás 8:00-20:00
Kedd 8:00-16:00 foglalás 8:00-20:00
Szerda 8:00-18:00 fog. 8:00-20:00
Csütörtök 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00
Péntek 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00

Szombat: ideiglenesen zárva
Vasárnap: Zárva