Ér ultrahang

Mit kell tudni az ér ultrahang vizsgálatról?

Érproblémák esetén a tünetek sokszor csak kellemetlenek hosszú ideig, így sokan nem is gondolják, hogy érdemes lenne orvoshoz fordulni, mert bizony a háttérben érbetegség is állhat, ilyen lehet például a lábfájás vagy lábdagadás egy kiadós séta után, de akár a fejfájás, a szédülés, illetve átmeneti beszéd- vagy látászavar.

Az ér ultrahang vizsgálat ilyen esetekben gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető, így könnyen és hamar juthatunk információhoz a szervezet artériáinak és vénáinak az állapotáról, azokról az erekről, amelyek létfontosságúak, hiszen tápanyaggal és oxigénnel látják el a szerveinket, sejtjeinket. Az artériás rendszer megbetegedése esetén szűkület, embólia, vénás problémák esetén pedig trombózis alakulhat ki, ezért érdemes odafigyelni a kisebb kellemetlenségnek tűnő tünetekre is.

Két fő terület:

Nyaki erek ultrahang vizsgálata: A felszín közelében elhelyezkedő arteria carotis és arteria vertebralis (nyaki artériák) vizsgálata azért nagyon fontos, mert ezek az erek látják el oxigénnel és vérrel az agyat. Az ultrahang vizsgálat lehetővé teszi ezeknek az ereknek a pontos vizsgálatát, sőt információt kaphatunk a véráramlásról, annak sebességéről, irányáról, valamint az áramló vér mennyiségéről, az esetleges érfal-károsodásokról és a vérkeringésről is. A nyaki erek ultrahang vizsgálata szükség esetén kiegészülhet nyaki lágyrész ultrahanggal.

Végtagi vénák és artériák ultrahang vizsgálata: A kar és a láb artéria szűkülete, vagy legrosszabb esetben annak elzáródása jól kimutatható ultrahang segítségével. Pontos információt kaphatunk arról, hogy fennáll-e annak veszélye, hogy vérrög keletkezett-e a mélyebben fekvő vénákban, és leszakadásával esetleg komolyabb probléma állhat-e elő. Egészségközpontunkban a végtagi erek Doppler vizsgálatára is van lehetőség.

Mikor javasolt az ér ultrahang vizsgálat?

  • Ha a családban előfordult érszűkület, stroke vagy szívinfarktus
  • Magas vérnyomás esetén
  • Szív- és keringési problémák esetén
  • Érelmeszesedés esetén
  • Érszűkület vagy kóros értágulat esetén
  • Agyi keringési zavar gyanúja esetén
  • Egészségtelen életmód esetén (dohányzás, elhízás, mozgásszegény élet, cukorbetegség, magas vérnyomás stb.)

Hogyan készüljünk fel az ér ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat területenként 15-20 percet vesz igénybe, semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár, különösebb előkészületet nem igényel. A pácienseknek azt javasoljuk, hogy olyan öltözékben érkezzenek, amely lehetővé teszi a vizsgálandó testrészek könnyű szabaddá tételét, illetve hogy a vizsgálat előtt két órával már ne dohányozzanak, hiszen ez az eredmény pontosságát veszélyezteti (a nikotin érösszehúzódást okoz).

Hasonlóan más ultrahangos vizsgálatokhoz itt is gél szerű anyagot viszünk fel a vizsgálandó területre, és egy vizsgálófej segítségével pásztázzuk azt végig. A vizsgálatot követően azonnal elkészül a lelet, amely a képi dokumentáció mellett a szakorvos véleményét és a jövőre vonatkozó konkrét javaslatokat is tartalmazza.

Telefon

06 (70) 388 08 66

Cím

Budapest
Uszoda u. 1.
1173

Email

ujlakmedical@ujlakmedical.hu

Nyitva tartás

Hétfő 8:00-16:00  foglalás 8:00-20:00
Kedd 8:00-16:00 foglalás 8:00-20:00
Szerda 8:00-18:00 fog. 8:00-20:00
Csütörtök 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00
Péntek 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00

Szombat: ideiglenesen zárva
Vasárnap: Zárva