Mell- és hónalj ultrahang

Amit a mell- és hónalj ultrahangról tudni kell

A mellultrahang 35 év alatti nőknél szűrővizsgálatként is javasolt vizsgálat. A 35 év feletti korosztályban a digitális röntgen mammográfia a választandó elsődleges eljárás, melynek kiegészítő vizsgálata lehet az emlő ultrahang vizsgálat.

A mellrák hazánkban sajnos vezető daganatos megbetegedésnek számít, óriási szerepe van a prevenciónak, hiszen a korai felismerés a kezelés eredményességét nagymértékben növelheti. A mellultrahang vizsgálat során a mellben végbemenő elváltozásokat (csomó, ciszta, gyulladás, daganat) tudjuk kimutatni. Bizonyos panaszok esetén (gyulladás, sérülés, trauma) emlő ultrahang vizsgálata javasolt.

Mindemellett a hónaljárok is vizsgálat alá kerül. Az ultrahang vizsgálatot megelőzően pedig a vizsgáló orvos fizikális vizsgálatot is végez.

Az emlőultrahang vizsgálat teljesen biztonságos és kockázatmentes, nincs kitéve a páciens sugárfertőzésnek, így az biztonsággal elvégezhető terhesség és szoptatás idején is.

Évente 8 ezer emlőrákot diagnosztizálnak, egyre fiatalabb korban. Minél hamarabb felfedezésre kerül, az esetek többségében teljesen gyógyítható. Az emlőrák sokáig nem okoz panaszt, ezért fontosak a rendszeres időközökben történő gépi vizsgálatok.

Mikor javasolt fokozottan a mell- és hónalj ultrahangvizsgálat?

  • Panasz esetén (szoptatós kismamáknál, implantátum sérülés gyanúja esetén stb.)
  • Hormontartalmú gyógyszerek (pl. fogamzásgátló) szedése esetén
  • Mellimplantátum esetén
  • Mellplasztikai műtét előtt
  • Ha a családban egyenes ágon (anyánál, nagymamánál, testvérnél) előfordult emlőrák, 35 éves kor alatt panaszmentesen is ajánljuk

Hogyan történik a mell- és hónalj ultrahangvizsgálat?

A mell és hónalj környéki bőrfelületre zselészerű anyag kerül, mely a vizsgálófej és a bőr közötti jó kontaktust teszi lehetővé, amelyre az ultrahang képalkotáshoz van szükség. A vizsgálat mindössze 10-15 perc, a mell- és hónalj ultrahang vizsgálatot követően azonnal megkapja a leletet a páciens, amelyben az orvosi szakvélemény mellett további javaslatokat is teszünk. A vizsgálat során mindkét mell és hónalj manuálisan is megvizsgálásra kerül.

Telefon

06 (70) 388 08 66

Cím

Budapest
Uszoda u. 1.
1173

Email

ujlakmedical@ujlakmedical.hu

Nyitva tartás

Hétfő 8:00-16:00  foglalás 8:00-20:00
Kedd 8:00-16:00 foglalás 8:00-20:00
Szerda 8:00-18:00 fog. 8:00-20:00
Csütörtök 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00
Péntek 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00

Szombat: ideiglenesen zárva
Vasárnap: Zárva