Nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata

Egészségközpontunkban az alábbi nyaki ultrahang vizsgálatok közül választhat:

  • nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahang
  • nyaki lágyrész ultrahang
  • nyaki erek és nyaki lágyrész ultrahang
  • nyaki erek ultrahang

Mit kell tudni a nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálatról?

A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata sugármentes és megbízható eljárás, amely biztonságosan elvégezhető bármely életkorban. A vizsgálat során a nyaki lágyrészek és nyirokcsomók kerülnek megvizsgálásra. Az áll alatti nagy nyálmirigyet, és a fültőmirigyet, valamint a nyaki nyirokcsomók területét vizsgáljuk át alaposan, megnagyobbodott nyirokcsomót keresve.

A vizsgálatot problémás működésre utaló laboreredmények, valamint nyaki, nyelési panaszok, fájdalmas nyálmirigyek esetében érdemes elvégezni; illetve ismert betegség ellenőrzése során, valamint daganatos betegség vagy műtét utáni kontrollként javasoljuk. De remekül nyomon követhető vele egy már alkalmazott kezelés hatékonysága is.

A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálatával kimutatható a nyálmirigyek kövessége, gyulladása, ciszták, daganatok és a nyaki nyirokcsomók elváltozásai.

Szűrővizsgálatként, panaszmentesség esetén is ajánljuk, hiszen ha bizonyos elváltozások időben felismerésre kerülnek, a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető.

A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálatának területei

Nyirokrendszer, nyirokcsomók
A nyirokrendszer az immunrendszerünk fontos része, amely egészséges működés esetén védelmet nyújt a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni is.

Hasonlóan a vérerekhez, a nyirokrendszer is erekből áll, melyben nyirokfolyadék (limfa) kering. A nyirokrendszer fontos részét képezik a nyirokcsomók.

A nyakon igen kiterjedt nyirokér hálózat található számos nyirokcsomóval a kulcscsontok felett, a fejbiccentő izmok mentén, az állkapocs alatt, valamint a fül mögött. A nyirokcsomó normál mérete kb. 1 cm; az ennél nagyobb nyirokcsomók rendellenességre utalnak. A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálatával a nyirokcsomók mérete és szerkezete is könnyen meghatározható, kóros elváltozás esetén a méretnövekedés hátterében álló esetleges problémák is felderíthetők.

Nyálmirigyek

A nyálmirigyek olyan külső és belső elválasztású vegyes mirigyek, melyeknek kivezetőcsövei a szájüregbe torkollanak. Komplex folyadékot, nyálat termelnek, melynek védő funkciói és táplálkozással összefüggő szerepe van. A nyálmirigyekben bekövetkező kóros folyamat esetén duzzanat, fájdalom, gyulladás, de akár daganat is megjelenhet. Az elváltozások ultrahanggal jól vizsgálhatók.

Hogyan történik a nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata?

A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata lényegében hasonlóan történik, mint a nyaki erek ultrahangvizsgálata. A vizsgált felület szabaddá tétele után speciális géllel kenik be a bőrfelületet, majd egy vizsgálófej segítségével mindössze 10-15 perc alatt megtörténik az eljárás.

A vizsgálat fájdalommentes, előkészületet nem igényel, tehát a páciens nyugodtan fogyaszthat szilárd ételt és folyadékot előtte. Érdemes olyan öltözékben érkezni, amely a nyakat szabadon hagyja, tehát garbó viselete nem javasolt. A vizsgálat után a leletre nem szükséges várni, azonnal elkészül.

Telefon

06 (70) 388 08 66

Cím

Budapest
Uszoda u. 1.
1173

Email

ujlakmedical@ujlakmedical.hu

Nyitva tartás

Hétfő 8:00-16:00  foglalás 8:00-20:00
Kedd 8:00-16:00 foglalás 8:00-20:00
Szerda 8:00-18:00 fog. 8:00-20:00
Csütörtök 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00
Péntek 8:00-16:00 fog. 8:00-20:00

Szombat: ideiglenesen zárva
Vasárnap: Zárva